Hundens nyttigheter

 
Något jag tycker är viktigt är vad man stoppar i sina djur för mat, eller skit kanske man kan säga i vissa fall. 
Det är så löjligt viktigt och överdriver om vad vi människor ska äta och hur många Kcal det ska vara och det ena får man cancer av och det andra är det för dåliga fetter i.. ja ni vet.. 
 
Om vi tar ex hunden, det har jag verkligen börjat lära mig på sistonde. Rätta mig om jag har fel för just hund är inte riktigt mitt område men ja jag jobbar på djuraffär och har ju Lego. 
Spannmål är något som inte faktiskt är bra alls för hunden och som är väldigt onödigt. Kollar man i nästan alla torrfoder som finns för hund så är det väldigt mycket vete eller havre etc i maten dvs spannmål. 
Spannmål har den effekten på hundar att det bokstavligen bara rinner igenom. Detta gör att hunden måste äta mycket mer för att få upp tillräckligt mycket näring samt proteiner med mera. Samt att dom inte alls blir så bra i magen som dom ska vara. Många tycker att sin hund är fin i magen men det är ju för att man är van att se sin hund samma hela tiden. Men testar man utan spannmål så märker man skillnad. Då ser man att hunden inte alls har varit i sitt bästa skede. 
 
Det finns torrfoder som är utan spannmål. Ett foder är det vi har inne som heter Halla vilket finns i ex Halla aktiv, lam och ris med mera. Dessa är helt utan spannmål och är ett torrfoder. Nu har jag inte faktiskt suttit och läst innehållsförteckningen på Halla just så ska inte utala mig för mycket om det. Något som Lego har ätit som jag läste om idag är ett foder som heter Canagan. Det är ett torrfoder. 
I Canagan är det 60 % kött och dom restrerande 40 % är grönsaker. Dvs inga spannmål och väldigt mycket kött i ett torrfoder. Mamma kan intyga med att hon märkt att Lego behöver äta mycket mindre mat för att bli samma mätt om man jämför med hans förra foder som heter Precept. 
 
Det finns ju också sedan färskfoder. Fryst då. 
Jag snubblade över MUSH på facebook för några månader sedan och fick ett gratiserbjudande som vi åkte och hämtade ut. I detta frysta färskfoder var det endast kött och benbitar som var nermalda. Vi valde kyckling och Lego fullkomligt älskade det. Jag har inte, då, sett honom äta på det sättet förut. 
När den korven tog slut köpte jag ett annat märke som heter Vom og hundemat vilket inte gick hem alls, men ja smaken är som baken. Man kan inte gilla allt! 
 
Nu fick jag ett nytt erbjudande och hämtade ut från MUSH. Nu var det som köttbollar istället för en korv. I den var det nöt, gris och kyckling. Så tinade upp när jag kom hem och serverade och det gick ner fort. Nöjd och glad vovve! Köpte också med en korv men med kalkon istället då jag blev varnad för att kyckling faktiskt inte är så bra att ge. Många hundar får problem av att äta kyckling och eftersom Lego har haft mycket utslag och så kändes det mer värt med Kalkon. 
 
Köpte även med lite hundgodis och frågade efter något som var sådär riktigt gott eftersom Lego inte äter hundgodis direkt så måste det ju vara otroligt gott. Ska ta kort imorn men det var med smak Tonfisk. Kommer inte ihåg märket så det kommer imorn. Han fullkomligt älskade det. Underbart. 
 
Någon jag också måste rekomendera är, nu vet jag ju inte vad han heter, killen som jobbar och som jag tror äger Fyrislund katt och hund i Uppsala. Otroligt duktig på hund! Pratade med honom om foder och hund idag och han hade mycket klokt att säga. Han rekomenderade även ett annat torrfoder som var 60% kött och 40% grönsaker som hetter Acana och det var 18 kg för 599 kr. Vilket är mycket billigare än vad Legos mat annars kostar så kanske ska ta och övertala mamma och köra på Acana istället. För det var nackdelen med Canagan att det var dyrt. 12 kg för drygt 700-800 kr! 
 
Nog om hund, men jag tycker man ska tänka på vad man stoppar i sin hund och ja sina djur överlag. Inte bara på att man själv ska äta så "rätt" som möjligt! 

Lunch i huvudsta

 
 
Vaknade rätt sent idag i huvudsta. Sovit riktigt dåligt av någon anledning. 
Till lunch/frukost valde jag i alla fall att göra bananpannkakor att äta med min fina mamma. 
Åt med apelsin och kiwi som jag hade kvar från igår. 
Jag har ju gjort dessa förut dock som våfflor men nu blev det som pannkakor. 
 
Du behöver (två portioner) 
  • 2 bananer
  • 2 ägg 
Gör såhär
 
Jag skar ner bananerna i mindre bitar och knäckte i äggen. Tog sedan stavmixer (vilken mixer som helst funkar ju) och mixade ihop allt till en smet. Stekte sedan som vanliga pannkakor. 
Till pannkakorna hade jag kiwi och apelsin som jag delade men man kan ju ha precis vad man vill till så som kanske stevia, bär med mera. 
 
Mamma verkade också tycka att det var gott! 
Känns om ett litet nyttigare alternativ om man vill äta tex pannkakor till frukost eller så eller överlag. Smakar nästan godare tycker jag än vanlig pannkaka och jag blir mättare! Mums! 
Jag brukar tänka ett ägg per banan om man skulle vilja göra fler eller färre! 

Gerbillyx

 
 
Klippte ner stora roliga grenar när jag var i huset för att hämta sista grejerna. Vi ska ju ändå inte bo eller vara där mer så kan jag lika gärna vandalisera trädet. Gerbilerna fick massor att gnaga på och leka med! Dom var så glada. Jag kände även smått i magen på Mia. Så roligt!! 

Puttes godislåda

 
Städade djurskåpet idag och gjorde något jag skulle gjort förlängesdan, ja förutom att städa skåpet, skapade mig en godislåda åt Putte. Han har väldigt mycket godis insåg jag. Jag blandade alla hans godisar som består av torkade bananer, ett godis som heter Natura och är från Trixie. Det är som små bollar som liknat havregrynsbollar. Ena ska vara rödbeta och andra ska vara ärtor/morot. Det är alltså naturligt godis. Även om det inte är helt hundra bra kanske så försöker vi hålla oss lite nyttiga. Om inte annat klarar hans mage dessa godisar fin fint vilket han inte gör med mycket annat. Sen har vi även ett godis från Gnagarboden. Det är Herbal och är egentligen för marsvin men men sak samma. Så det är lite hö och örter med mera. Det är inte superpoppis men han äter det när han inser att det inte finns något annat och det är ju örter och sådant som är bra för kroppen! 

Åhléns inköp

 
Idag har jag tagit en liten tripp till Åhléns och handlat lite för mitt presentkort. Det blev lite fler grejer men dom hann jag inte ta kort på så det får bli en annan dag då jag faktiskt sitter i Huvudsta.
Men det blev även dessa fina korgar. Dom kostade 59 :- och är fyrkantiga. Superfina och innehåller nu nagelack och halsband och lite annat. Supersnyggt blev det! 

Nelly tröja

 
På min födelsedag fick jag av Nelly.se ett presentkort och hittade denna fina tröja som jag beställde. Den är superskön och jag tycker den är så snygg. 
 
Idag har jag varit och lämnat Saaben hemma hos svärföräldrarna då ljuddämparen samt turbon(tror jag det är) krånglar. Fick låna hem deras Volvo, supersnällt eftersom jag ska jobba och det krävs bil då. 
Dom var så gulliga och bjöd på sushi lunch det var supergott. Efter det åkte jag hem och pluggade matte och målade naglarna.. haha... 
Nej jag hämtade ett paket på posten också. Mitt älskade objektiv kom idag. Mitt 50 mm. 
Åh vilken lycka har inte provskjutit något men det är fint, det är det. Även Nelly tröjan hade ju kommit fast i posten. 
Älskling kom hem och vi åkte och hämtade ut hans "paket" som hade kommit. Det var hans Civilingenjörsexamen. Wow, jag är så otroligt stolt över honom. Så fantastisk. 
Vi gick på bio,och sen åkte vi hem och åt köpmat. Älskling somnade i soffan och jag ska väl gå och lägga mig jag ockå!

En uppskattningskväll

 
Igår, onsdag, kände jag att jag ville skämma bort min sambo lite. 
Det är något jag tycker är viktigt, att visa uppskattning till varandra att inte bara komma hem och lägga sig i soffan och göra så jämt. I alla fall ibland tycker jag att man ska överaska varandra och visa vad man känner och tycker. Samtidigt tycker jag självklart inte att man ska göra det dag ut och dag in i och med att man tillslut förväntar sig detta. Det ska som sagt vara överaskning, eller liknande.
 
Så jag gjorde stekta kantareller med kött. varm bearneise sås samt bakpotatis med skagenröra och kräftstjärtar. Vi drack alkoholfritt Chapel Hill rosé och det var super gott. Jag tände ljus och vi hade på mysig musik. 
Efter att vi hade ätit tvingade jag in honom i sängen så fick han en massage väldigt genomgående. Han älskar massage så det verkade uppskattat. Höll på en halvtimme eller så. Efter det blev det efterätt som var smulpaj med hallon, blåbär och rabarber. Detta med vanilj visp. Vi kollade på Dexter till detta och myste. 
 
Jag hade i alla fall en supermysig kväll och det tror jag han också hade. Jag ville verkligen visa hur mycket jag uppskattar honom och jag tror att han förstod en liten bit i alla fall. 

Plötsligt händer det..



Sådant här har jag pysslat med ikväll eller vi ska jag väl säga! Jag och mitt ♥

Morgon i Huvudsta

Tasakinto Tasakinto - Creme rex satin lh   "Tindra"
 
Sitter och dricker te såhär på morgonkvisten i huvudsta. 
Älsklingen gick till jobbet för en timme sen drygt och jag har suttit och ätit frukost med min fina mamma. 
Sitter också och redigerar, ja jag säger redigera och inte retuchera för redigera låter så mycket vackrare och man förstår bra ändå, bilder på hamstrarna som jag fotade i förrgår. Är ganska nöjd med dom! 
På denna bild är det Tindra, hon gör sig väldigt bra på bild! 
 
Idag ska jag och pappa flytta lite möbler och sen blir det lite mys med älsklingen samt städa och förhoppningsvis lite plugg. Nä nu blir det ut med vovven! 

Mysig dag

 
Har haft en superbra dag. 
Åkte mot sthlm vid 16-tiden och innan det städade jag lite och bara tog det lugnt. Det är ju ändå min födelsedag. 
Hoppade på blåa linjen mot föräldrarna men hoppade av en station innan för att möta upp min fina älskling. 
Satt på en bänk och väntade när han dök upp och hade en bukett med inslagna blommor till mig.. Åh.. så underbar. Rosa som attan var dom också och luktade så gott. Att man kan bli så löjligt glad för blommor? 
Jag är alldeles lycklig i alla fall. Fick sedan även geisha hjärtan och sen en stor choklad ask.. hmm jag kommer ju rulla fram! Han har tydligen något planerat som present längre fram typ om någon vecka.. jag är så nyfiken!(!!!!!).
 
Mamma och jag lagade raggmunk och så efter vi hade ätit blev det hundpromenad för att sedan äta tårta och så. Marängtårta med glass och bär. Min mamma kan hon! Supergott. Fick även present. Ett objektiv som jag vill ha, fick beställa det jag ville ha. Sagt och gjort. 
Ett 50 mm f/1,4 blev det. Mina föräldrar är bäst!
 
Av jockes föräldrar fick jag presentkort på Åhléns och underbar tomatröra som jag skulle kunna döda för! 
 
Nu sover alla utom min bror och jag men ja.. nu är det dags för mig också! 
Imorn är en ny dag. 
 
 

Frukost på födelsedag

 
Sitter i soffan och äter frukost på min födelsedag.. alldeles ensam.. haha nej då. Så hemskt är det inte. 
Alla jobbar nu på dagen, har myst med min underbara älskling tills han var tvungen att åka. Jag hade kokat ägg till honom och stekt upp bacon och ägg till hans lunch! 
Har inte rört mig så många meter än, har så mycket träningsvärk... men det ska man väl vara glad för. 
Idag ska jag dra mig mot sthlm såfort jag orkar så ska vi äta tårta och sova där i natt! 
 
Nu kollar jag på släktforskningsprogram med kändisar, nu är det Björn skifs. Något jag tycker är roligt är släktforskning. Pappa håller på med det och det är något jag skulle vilja göra. Riktigt spännande. 
Nä nu ska jag fortsätta äta och bara sitta här!

Potatisbullar och vaktelägg

 
Idag har jag även hunnit med att äta lunch med min fina och underbara vän Lina samt pluggat tillsammans. Det blev penne con mozarella och så gjorde Lina tomat med mozarella vilket var så otroligt gott. Pluggade ganska bra och överväldigade mig själv med att förstå efter att behövt hoppa över tal jag inte fattat alls! Det var otroligt faktiskt. 
 
Åkte till Roffe och tränade dressyr sen för att sedan återvända hem för matlagning. Jag älskar att laga mat. Dock tycker jag att vardagsmat kan bli rätt tråkigt att laga, då är det alltid kul att lägga till något extra. Idag blev det vaktel ägg till potatisbullarna. Äggen köper jag från jobbet då Gerd har vaktlar som får ägg varje dag. Så hon säljer i butiken ibland och då försöker jag vara snabb att roffa åt mig några. Dom är så söta och ja dom smakar ungefär som vanliga ägg men det är lite extra. Fint skal har dom också. 
Vi gick och handlade och nu sitter jag här och dricker te medan min fina prins ligger och sover som en klubbad säl inne i sovrummet.. han ska i och för sig upp as tidigt och jobba och det gjorde han idag också. Lillskrutten. 

Dressyrträning för Carro

 
Då var dressyrträningen avklarad och jag överlevde faktiskt. Jag har varit sådär skapgligt nervös då jag inte tränat en riktig dressyrträning på mycket länge. Har lärt mig öppnor samt slutor själv och ja det kändes väl lite pirrigt. Det gick dock hur bra som helst, Roffe var på bästa humör.. vilket han i och för sig alltid är. Började med lite trav på serpentiner med avbrott på medelinjen och övergick till galopp med avbrott samt nya fattningar. Jag har ju inte ridit Roffe nästan alls på ridbanan allt mindre galopperat på ridbanan så det var lite nytt. Han kändes mjuk och trevlig men jag fick jobba som bara den. Övergick till öppnor och slutor vilket jag var lite nervös för eftersom att jag lärt det på egen hand. Det såg dock jättebra ut sa hon och att jag gör rätt så ja.. det kändes ju otroligt bra! 
Summan av kardemumman var väl att jag är otroligt nöjd med båda mig och finaste hästen! 

Han var självklart snygg i DM schabraket samt lindorna! Snyggve! Dessutom kan han ha den skönaste dressyrsadeln på planeten. Det försämrade ju inte direkt det hela!

Hämtat schabrak

 
 
Idag har jag varit och hämtat mitt DM schabrak som jag hade sist jag red Mimir. Har saknat det och tänkte ha det på träningen ikväll på Roffis. Hittade fina bilder sen när jag red Mimir förra sommaren. 
Nu ska jag bege mig mot Lina och vi ska plugga tillsammans, kanske man får något gjort! 

Min fotoutrustning

Min fotoutrustning!
 
 
 Mitt Kamerahus 
 
Mitt kamerahus är Nikon och inte vilken Nikon som helst utan D3000. Jag fick den i födelsedagspresent av mina fina föräldrar för snart 3 år sedan. Önskade mig exakt denna modell och fick den. I början var jag faktiskt rätt besviken. Jag hade förväntat mig mer av den. När jag sedan lärt mig använda kameran påriktigt insåg jag att den satt på rätt mycket kraft. Folk som bara uppgraderar när dom ökar intresset har missat något. Den kan mycket om man har rätt kunskaper. Med lite bättre objektiv har jag fått riktigt fantastiska bilder med denna kamera. Nu är jag mer fachinerad över vad den är kapabel till. Även om jag är sugen på en ny kamera är jag fruktansvärt nöjd med denna! 
 
Mina objektiv
 
Till att börja med fick jag ju med 18-55 mm objektivet. Det är ett lagom objektiv som jag inte gillar allt för mycket. I början var det med väldigt mycket och ja jag fotade ju allt med det. Nu använder jag det ibland när 90 mm blir för jobbigt att fota med i studion.

Efter det önskade jag mig det objektiv jag alltid velat ha. 70-300 mm. Perfekt att fota kaniner som jag hade då. Det var grymt. Jag fick till superbilder som jag älskade. Det är ett objektiv jag, som jag känner nu, inte vill släppa alls. Perfekt att fota hästar med samt andra snabba djur så som ex kaniner. 
 
Mitt 90 mm började jag sukta efter, eller det var 105 mm jag verkligen ville ha egeneligen. Ett macro. Men det var lite för dyrt och sedan läste jag in mig på 90 mm som hade fått många priser för att det var ett så bra objektiv. Så när jag önskade mig ett nytt objektiv fick jag hälften av pengarna till detta. Ångrar det inte en sekund. Det bästa av dom bästa. Kan fota superproträtt bilder med detta samt bra studiobilder. Dock är autofokusen seg, riktigt seg tyvärr!
 
Något jag vill ha är ett 50 mm 1,8. Vi får se, fyller ju år snart. 
 
 
 
Mina blixtrar
 
Jag har en dörr blixt, en DAF 42. Den har varit grym att fota med, dock har jag väl inte helt förstått den men det har funkat riktigt bra ändå. Dock fick jag mina studioblixtrar och sedan dess har jag inte använt den och när jag då skulle testa den en gång så ville den inte riktigt samarbeta med kameran. Så tror något har gått sönder. 

Sen har jag ju också min studioblixtrar från König. Dom har jag verkligen haft roligt med, har byggt upp min lilla studio här hemma som funkar ur bra! Har även paraply till och två softboxar. 
Nu saknas bara studiobakgrund. Nu använder jag mig av våra fina vita väggar här hemma och en vit filt samt ett bord. 
 
 
 
Min fjärrkontroll och mitt stativ
 
Denna fjärrkontroll köpte jag för något år sedan, den har varit superkul att fota med. Man kan fota sig själv i studion eller någonstans där man stället upp kameran. Denna vill jag inte bli av med i första taget direkt. Supernöjd och den är inte superdyr. 
 
Jag har även ett stativ som jag använder bland annat i studion. Riktigt bra som man har mycket användning för! Supernöjd! 
 
 

Jobb, ridning och resturangbesök

 
 
Började lördagen med att jobba på Fäboden. Myckert kunder hade vi, speciellt om man tänker på att det var lördag innan löning. Så det var roligt. 
Efter det begav jag mig till stallet och red Roffe. Han var så glad, man kände verkligen att det bara pirrade av glädje i hela hästen. Pigg var han också, kortade man tyglarna var det fullrulle i galopp. Fast han inte direkt ska galoppera så mycket. Han kändes urfin, mjuk och härlig. Så vi red ut och bara njöt av det underbara höstvädret. 
Efter det var det fix i stallet och prata med folk och fika lite. 
När jag åkte hem fick jag skynda mig lite för att jag hade lite ont om tid innan vi skulle bli upplockade av bästa Lina och Micke. Så duscha och göra sig i ordning, vi åkte och åt på ett pasta ställe som heter Trattoria Comedia. Ligger mitt i stan. Hur gott som helst, Lina hade tipsat om detta ställe och givetvis tog man den pasta hon rekomenderade! Vi delade på en flaska vin jag och min fina sambo som vi bara fick betala för varsit glas för. Så 70 kr för ett husets vin. Det är lagom det. 
Vi åkte hem och drack lite rött vin och kollade på hollywoodsfruar och lite annat hemma hos dom. 
Jättemysig kväll och rolig, dom är helt fantastiska!! 
 

Avskedsmiddag och skaldjur

 
 
I fredags jobbade jag till 18 på Fäboden och klockan 19 skulle jag sitta på en reesturang i Enköping. Så jag och Saab åkte snabba svängar och jag var framme 19. Vi åt på en fransk resturang som var helt fantastisk. Mysigt, dock lite kallt, och riktigt god mat. Eftersom att Martin, min svåger blir det väl, bor i Australien men har varit här på besök i någon månad och jobbat med en serie på kanal 5 play. Han har alltså varit producerat Clara Henry Show som många nog vet vilken den är. Nu är han klar och vi hade en liten avskedsmiddag då han åkte tillbaka till Australien igår, lördag. 
 
Jag åt en skaldjursgryta som var helt fantastisk, amazing. Det var precis lagom mycket mat så jag orkade till och med efterätt. Vitchoklads gratinerade bär med glass. Också riktigt gott! 
Efter det begav vi oss till Uppsala efter jag hade fått, vilket var en riktig överaskning, mina födelsedagspresenter av mina underbara svärföräldrar. Har inte öppnat ännu ska göra det när jag fyller år. Hade inte alls tänkt på att jag fyller år så jag blev riktigt överaskad och glad! 
 
 

Om mig

 
 
Vem är jag?

Ja det undrar jag ibland själv. 
Linnea heter jag och är 21 år alltså förr -92. Bor i sunnersta, Uppsala, med min fantastiska pojkvän och ja sambo då då. Pluggar sista på gymnasiet denna termin för att börja universitetsstudier till våren (dvs -14). 
Det jag vill och hoppas komma in på är civilekonom. Just nu är det mest Matte c som gäller då jag har mest av den kursen kvar. 
 
Annars jobbar jag på en fantastisk liten djuraffär som ligger ute på landet utanför uppsala som heter Fäboden. Billiga varor, och allt du kan tänka dig till djur finns. Hamstrarna föds upp av butiksägaren samt kaniner, fåglar och marsvin. Trevliga, riktigt trevliga djur. Ägarna till butiken är bland dom djurkunnigaste jag någonsin träffat. 
Trivs hur bra som heslt. Det är butiksjobb samt djurskötsel. Vi har bara öppet 2 timmar per dag förutom lördagar då är det 4 timmar och söndagar är det stängt. Så det blir oftast 3 timmars jobb per dag vilket då passar mig bra då jag hinner med plugget bra. 
 
Jag har fram tills sommaren fött upp guldhamstrar vilket jag tycker är mycket trevligt. Dock valde jag att sitta i karantän i 8,5 månadet då det går runt ett farligt virus vid namn papova just nu. Dock vet jag inte om jag fortsätter med att föda upp efter karantänen eller om jag avvecklar. Intresset är inte lika starkt som innan.
 
Jag rider en supertrevlig häst vid namn Roffe som står på ett stall vid namn Surmulen. Jag har haft medryttarhäst på surmulen 2008. Red då en häst som hette Final fantasy då kallades för Fay, när hon dog började jag rida en annan som hette Sita Ladle. Båda var travston. Sita flyttade och jag flyttade med. Hon såldes sedan och jag fortsatte på annat håll. Nu är jag äntligen tillbaka. Har saknat stallet så. 
Hästen jag rider nu är så grymt snäll och fantastisk. Han är mjuk och fin samt alltid trevlig att rida. Hans ägare är också helt fantastisk. Jag trivs superbra! 
 
Jag älskar att fota, älskar det verkligen. Ska skriva ett eget inlägg om fotoutrustning. Men det är ett av mina största intressen! 
 
Ja mer kommer jag inte på! 
Tjingeling!

Sep. 20, 2013








Lina + jobb



Efter att jah skjutsat Jocke till tåget tog jag det rätt lugnt hemma. Åkte sedan till boländerna med min fina vän Lina ♥
Vi kollade kläder och fikade. Hur mysigt som helst, hon är en fantastisk vän.
Nu är jag på jobbet och ska jobba till 18. Efter det bär det av mot Enköping!
Puss

I huvudsta



Igår och idag har jag spenderat i huvudsta, Solna, dit mina föräldrar har flyttat. Åt på resturang med min fina pappa samt fick mattehjälp. Idag var tanken att träffa en vän men helt plötsligt ändrade hon sig pga massa saker. Så jag har varit i lägenheten samt ätit lunch med min bror och hund vid vattnet.
Nu sitter jag på tåget hem till Uppsala igen!

Man kanske skulle börja?

 
 
Man kanske skulle börja uppdatera här nu när jag inte direkt är aktiv på instagram, fb eller något sådant.